Pilav (Plov) i inne przysmaki, których koniecznie trzeba spróbować

Pilav (Plov) i inne przysmaki, których koniecznie trzeba spróbować

18 października 2016 Wyłącz przez UzbekistanTravel.pl

Samarkanda_uzbekistan_www.globzon.travel.plChoć uzbeckiej kuchni spróbujesz dopiero w trakcie podróży, warto przyswoić sobie obce nazwy i dowiedzieć się z czego przyrządzane są poszczególne potrawy.

Plow (Plov) to ulubiona potrawa narodowa i wizytówka Uzbekistanu. Przyrządza się ją z mięsa, smażonego ryżu, marchewki i kminu rzymskiego.

Szaszłyk – można wybierać pomiędzy baranim (najpopularniejszym i najłatwiej dostępnym), a wołowym, wieprzowym i drobiowym. Szaszłyk podawany jest w postaci kawałków mięsa lub mięsa mielonego, obklejonego na specjalnym szpikulcu.

Lepioszka to płaski placek chlebowy, wypiekany w opalanych drewnem piecach. Lepioszka ma w środku specjalne wgłębienie asygnowane odpowiednia pieczęcią. Jeszcze niedawno nie tylko każdy region czy miasto, ale nawet ulica miały swoją własną pieczęć.

Lagaman – ręcznie robiony, długi, płaski makaron, podawany z wołowiną, papryką, selerem naciowym, fasolą szparagową oraz różnymi azjatyckimi przyprawami.

Samsy – ciasto nadziewane mielonym mięsem i cebulą, pieczone w piecach. Można je dostać na każdym ulicznym rogu.

Manty – duże pierogi nadziewane mielonym mięsem z cebulą.

Zjedzenie dania, w którym nie ma mięsa graniczy z cudem. Nawet zupy gotowane są na wywarze z baraniego mięsa przez co mają one bardzo specyficzny smak. Uzbeckie zupy to: mastawa, maszhorda, czuczwara w bulionie, szur-wa (uzbecka zupa warzywna), soczewica oraz kuk –si. Wegetarianie mogą też spróbować duszonej dynii (kovok).

Herbata, a do wyboru całe bogactwo smaków: zielona, owocowe i przeróżne mieszanki górskich ziół. Podaje się ją w małych czajniczkach i obowiązkowo spożywa z mały miseczek. Wódka też serwowana jest w miseczkach, więc nasz kieliszkowy przelicznik, jaki czasem stosujemy, w Uzbekistanie nie sprawdzi się.

Na deser serwowane są świeże lub suszone owoce, orzechy, kryształki cukru lub kurut – kuleczki z suszonego jogurtu.


Chcesz wyjechać w podróż inną niż wszystkie? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Uzbekistanu biura podróży Globzon Travel: