Przysmaki uzbeckiej kuchni

Przysmaki uzbeckiej kuchni

22 lutego 2018 Wyłącz przez UzbekistanTravel.pl

Samarkanda_uzbekistan_www.globzon.travel.plNajsłynniejszym specjałem uzbeckiej kuchni jest oczywiście plow, inaczej pilaw, czyli narodowe danie Uzbekistanu. Przygotowuje się go między innymi z ryżu, mięsa, marchwi, cebuli i soczewicy, co sprawia, że jest bardzo pożywny. Będąc w Uzbekistanie trzeba koniecznie też spróbować słynnych pierożków, czyli manti oraz samosy (które podobnie jak manti mają nadzienie z jagnięciny, wołowiny, ziemniaków czy soczewicy, ale są pieczone w specjalnym piecu, a nie gotowane lub smażone). Wielbiciele makaronu koniecznie muszą spróbować dania o nazwie lagman, a wielbiciele zup – zupy o nazwie shurpa.

Chcesz spróbować pysznych specjałów uzbeckiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Uzbekistanu biura podróży Globzon Travel: