Kilka słów o kuchni Uzbekistanu

Kilka słów o kuchni Uzbekistanu

22 września 2021 Wyłącz przez UzbekistanTravel.pl

bazar_uzbekistan_www.globzon.travel.plUzbekistan to jeden z najbardziej kolorowych krajów Azji Centralnej. To państwo, które zachwyca miastami pełnymi zabytków, gościnnością i serdecznością mieszkańców oraz wyjątkową kuchnią. Uzbecka kuchnia kusi aromatami i zapachami – tego możemy być pewni. Odpowiedni dobór i ilość przypraw sprawiają, że daniom nie można się oprzeć. Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw jest płow. Jest to danie przygotowywane najczęściej z ryżu, warzyw oraz mięsa (najczęściej jest to baranina, ale spotkać można również inne rodzaje mięs). Z pewnością będziemy mieli okazję tej potrawy spróbować, gdyż jest ona serwowane niemalże wszędzie. Wariacji na temat płow jest mnóstwo, więc każdy znajdzie połączenie idealne dla siebie. Czymś, co również trzeba spróbować są manty oraz samsy (pierożki). Wielbiciele makaronu powinny skosztować też potrawy lagman. Gwarantujemy, że kuchnia Uzbekistanu zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Chcesz zwiedzić jeden z najbardziej kolorowych krajów Azji Centralnej? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Uzbekistanu biura podróży Globzon Travel: