Czym jest płow?

Czym jest płow?

24 listopada 2017 Wyłącz przez UzbekistanTravel.pl

Płow (inaczej plow, pilaw, palov, pilav) to jedna z potraw typowych dla Azji Środkowej. Jeśli chodzi o Uzbekistan, to danie to jest na tyle charakterystyczne dla kuchni tego kraju, że tradycyjny uzbecki palov wpisany został w 2016 roku na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO jako element kultury Uzbekistanu. Podstawą tego przysmaku jest ryż lub bulgur (gotowane w specyficzny sposób), warzywa oraz (tu już można wybierać) mięso, ryby, owoce morza. Do tego duża ilość aromatycznych przypraw i zasmakuje to niemalże każdemu, bo z takiej wielości rodzajów i odmian płowu każdy może wybrać coś odpowiadającego dla siebie.

Chcesz spróbować uzbeckiej kuchni i zobaczyć bajkowe uzbeckie miasta? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Uzbekistanu biura podróży Globzon Travel: