Kuchnia w Uzbekistanie – co warto wiedzieć?
30 października 2023Kuchnia Uzbekistanu jest pyszna, prosta i sycąca. Uzbecy w głównej mierze jedzą potrawy mięsne (najczęściej z baraniny i wołowiny). Osoby, które mięsa nie jedzą również znajdą coś dla siebie na stole. Jako dodatek serwuje się tu ryż, pieczywo czy biały groch. Najpopularniejsze danie to pilaw/plow – gotowany ryż z kawałkami mięsa, cebulą i marchewką. Jada się tu też szaszłyki czy różne rodzaje pierogów, w tym manty czy samsy. Smakołykiem jest też lagman czyli gęsta zupa z mięsem i warzywami. Nie zapominajmy o słynnej lepioszce.
Warto wiedzieć, że w Uzbekistanie nie ma posiłku bez tradycyjnej herbaty, którą pije się z małych, ozdobnych czarek. Nie można pominąć faktu, że w wielu miejscach kraju tradycyjny sposób spożywania posiłków to pozycja półleżąca. W większości czajchane (herbaciarniach) i w niektórych restauracjach zasiada się na podeście, na którym rozłożone są materace i poduszki. Dzięki nim zaraz po skończonym posiłku można oddać się sjeście.