Dlaczego uzbecka kuchnia jest tak pyszna?
26 kwietnia 2018Z Uzbekistanu nie wrócimy głodni – to jest pewne. Uzbecka kuchnia należy do jednej z najpyszniejszych i najbardziej aromatycznych kuchni świata. W czym tkwi jej smak? Oczywiście w orientalnych przyprawach, które możemy kupić na każdym lokalnym, pachnącym targu. Przypraw jest mnóstwo, są w różnych kolorach i smakach i to właśnie one dopełniają smaku każdej uzbeckiej potrawie. Dodawane są oczywiście do płowu, czyli tradycyjnej potrawy Uzbekistanu przygotowywanej z ryżu, warzyw i mięsa (najczęściej baraniny). Uzbecy doprawiają oczywiście pierożki, dania z makaronem, a nawet desery (używają do tego choćby aromatycznego cynamonu). Wszystko to sprawia, że smak uzbeckich dań jest unikalny i trudny do podrobienia.
Chcesz spróbować specjałów kuchni uzbeckiej i zwiedzić jeden z najbardziej bajkowych krajów Azji Centralnej? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Uzbekistanu biura podróży Globzon Travel: